Бабата на Байрям, която стана донор на бъбрек, за да спаси

...
Бабата на Байрям, която стана донор на бъбрек, за да спаси
Коментари Харесай

Бабата на Байрям, която стана донор, за да му спаси живота, няма право на инвалидна пенсия

Бабата на Байрям, която стана донор на бъбрек, с цел да избави живота на детето, няма право на инвалидна пенсия, съобщи БТВ.

На 27 март 2017 Байрям и баба му Селима са признати в детската клиника в немския град Тюбинген. Бъбречната трансплантацията е в края на юни поради тежките проучвания на двамата и влошеното положение на детето. След интервенцията, при която става донор на внука си, Селима остава в отделението по реанимация една седмица.

„ Казаха ми да не работя, да не подвигам тежки работи ”, споделя Селима. След интервенцията възобновяване е постепенно, а болките не престават и в този момент.

През януари тази година Селима подава документи за ТЕЛК в Стара Загора, а решението излиза в края на март. След диалога с комисията излязла разплакана поради отношението на лекарите.

Според ТЕЛК решението дамата е с 20% увреждане и няма право на пенсия. Съдбата на всички донори като нея е решена посредством настоящата Наредба за здравна експертиза. Съгласно наредбата при загуба и отпадане на един бъбрек при здрав различен бъбрек е 20 % понижена степен на продуктивност.

Така, макар предписанията на лекарите в Германия, Селима би трябвало да работи. Сега живеят със заплатата на мъжа ѝ и инвалидната пенсия на Байрям.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР